top of page
Search
  • Possibilitas

Egyptens största hit på turné

Updated: Dec 23, 2021


Bosphorus Ensemble. Foto: Dominika Maria Alkhodari


Nyhet, 12 oktober, 2021

Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker – gör i höst en turné runt om i Halland. Turnén, med en berömd sång som gjordes känd av Mellanösterns stora stjärna Oum Kalsoum, fortsätter till Stora Teatern i Göteborg och sedan vidare till Sörmland. På konserterna medverkar även musikelever från kulturskolorna i Halland. Orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.


Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker – åker i oktober på turné till Halmstad, Laholm, Hylte och Kungsbacka. I november gästar orkestern Göteborg och Katrineholm. På konserten tolkas en av Egyptens mest berömda, och längsta, sånger. Sången gjordes känd 1964 av en av Mellanösterns största stjärnor: Oum Kalsoum. Den storslagna sången, som i sitt original är cirka 40 minuter lång, heter på arabiska “Enta Oumri”, på svenska: “Du är mitt liv”. I Bosphorus Ensembles förkortade version är det Avin Omer som frontar med sin sång.


I konsertprogrammet ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och andra kompositioner. Under turnén kommer orkestern hålla kurser i orkesterspel för kulturskolan med målet att eleverna ska medverka på scenen i ett par av styckena på konserterna. På konserten på Stora Teatern, som inviger Planeta Festival, är det musikelever, 8-12 år, från Algebraskolan i Björlanda som medverkar på scenen med sång. Konstnärlig ledare och orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.


– Idag består kulturlivet i Sverige av många olika musikaliska uttryck men det offentliga konsertutbudet representerar inte alla. De flesta orkestrar och kammarensembler spelar musik ur den västerländska konstmusiktraditionen. Bosphours konstnärliga idé är att presentera orkestermusik från Mellanöstern, säger Vanessa Labañino, som är turnéns producent.


Förutom att bredda musikutbudet på scener runt omkring regionen erbjuder alltså även Bosphorus workshops för kultur- och gymnasieskolor, där elever ges möjlighet spela med orkestern och lära känna dess musik.


Hela konsertprogrammet är cirka 60 minuter exklusive paus.


Turnén kan genomföras med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Region Halland.


----------------- Mer om Bosphourus Ensemble, alla medverkande musiker och Ahmad Al-Khatib: https://www.possibilitas.se/bosphorus-ensemble


Mer om konsertprogrammet: https://www.possibilitas.se/enta-oumri TURNÉ


22 Oktober – Halmstad - skolkonserter

23 Oktober – Halmstad, Konserthuset Najaden

24 Oktober – Laholm, Campus Laholm

26 Oktober – Kungsbacka, Kungsbacka Teater

29 Oktober – Hylte, Forum

2 November – Göteborg, Stora Teatern - Planeta Festival

7 November – Katrineholm, Skolkonsert

8 November – Katrineholm, SkolkonsertPresskontakt:

Jörgen Wade44 views0 comments

Yorumlar


bottom of page