top of page

Bosphorus Ensemble

Bosporus Ensemble är en orkester, bildad 2016, med ett av sina brofästen i Göteborg. Ensemblen är en mötesplats för musiker som delar passionen för musik från Mellanöstern.

Skolkonserter, workshop och offentliga konserter.

Skolkonsert målgrupp: 9 år - 19 år

Turné 2022

Trailer: Basem Nabhan

Bosphorus Ensemble spelar en blandning av klassisk och traditionell musik. Tjugotalet instrumentalister, från nästan lika många länder, skapar en bro mellan olika kulturer och vill via musiken föra människor närmare varandra. 


Idag består kulturlivet i Sverige av många olika musikaliska uttryck men det offentliga konsertutbudet representerar inte alla. De flesta orkestrar och kammarensembler spelar musik ur den västerländska konstmusiktraditionen. Bosphours konstnärliga idé är att presentera orkestermusik från Mellanöstern.
Förutom att bredda musikutbudet på scener runt omkring i regionen erbjuder Bosphorus även workshops för kultur- och gymnasieskolor, där elever ges möjlighet spela med orkestern och lära känna dess musik.

Konstnärlig ledare: Ahmad Al Khatib

 

Om Ahmad al Khatib: 

Ahmad al-Khatib är född i Jordanien, son till landsflyktiga palestinier. Han började studera oud för Ahmad Abdel Qasem, även han palestinier. Senare fortsatte han sina studier i musik och cello vid Al-Yarmouk University i Jordanien, där han tog examen 1997. Under studietiden framträdde han med många ensembler som t ex Al-Yarmouk Musical Quartet och i en duo med oud och violin tillsammans med Dr.Tarek Ismail. Turnéerna gick till Libanon, Turkiet, Tunisien, Egypten och länderna på den Arabiska halvön.

Sedan 2004 bor Ahmad al-Khatib i Sverige och har här vidareutbildat sig i musikvetenskap och metodik. Han är lärare på Högskolan för scen och musik sedan 2007 i ämnena modal musikteori, komposition och ensemble.

Läs mer om Bosphorus Ensembles konsertprogram

 Åsa Ericsson Bass

Maria Doumeni Cronholm Cello 

Avin Omar Sång 

Bashar Sharifah Cello

Shafeeq Alsadi Qanun

Farshad Saremi Kemanche

Daniel Austern Viola

Alma Möller Viola

Žofie Kašparová Flute

Lena Nowak Clarinet 

Sara Nilsson Violin

Karin Nygren Violin

Dara Ahmad Ali Violin

Ron Alvarez Violin

Payman Miraghasi Violin

Tobias Karlehag Percussion

Youssef Hbeisch Percussion 

Ahmad Al Khatib Oud

Med stöd av: Musikverket, Konstnärsnämnden och Region Halland

Bosphorus-lägre_web.jpg

Foto: Per T Buhre

TILL STARTSIDA
bottom of page