top of page

Enta Oumri – Du är mitt liv – انت عمری
av och med Bosphorus Ensemble

Berömd musik från Mellanöstern tolkat av en grandios orkester.

Turné 2022

Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker – presenterar ett nytt konsertprogram.

I programmet tolkas en av Egyptens mest berömda, och längsta, sånger som 1964 gjordes känd av en av Mellanösterns största stjärnor: Oum Kalsoum.
Den storslagna sången, som i sitt original är cirka 40 minuter lång, heter på arabiska “Enta Oumri”, på svenska: “Du är mitt liv”. I det nya konsertprogrammet ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och nyskrivna kompositioner.


Konstnärlig ledare och orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.

MER OM MUSIKEN

Poetiska sånger, sofistikerade melodiska improvisationer och kompositioner som använder sig av långa, komplexa och rytmiska mönster och kvartstonerna är allt essentiella delar av det som kännetecknar musiken från Mellanöstern. Upplevelsen av musikstyckena, som ofta leds av ouden, kan beskrivas som att stå i en myllrande kosmopolitisk storstad med fyra årstider på en enda dag. Du är mitt liv släpptes i februari 1964 av Sono Cairo Records. Den är sammansatt i en maqam kurd, som vanligtvis används för att skildra känslor av frihet och romantik. Stycket komponerades av den egyptiska musikern och skådespelaren Mohamed Abdel Wahab med texter av den egyptiska poeten Ahmad Sahafiq Kamel.

Från 1937 fram till kort tid före sin död 1975 höll sångerskan  Oum Kalsoum varje månad en konsert som sändes i direktradio och som nådde ut till flera miljoner lyssnare. Du är mitt liv som sändes på 1960-talet blev en av sångerskan Oum Kalsoum största och mest berömda sånger. I Bosphorus Ensembles något förkortade version är det Avin Omer som frontar med sin sång. 

 

Den andra delen av konsertprogrammet inleds av ett medley av armenisk folkmusik och följs av nyskrivna kompositioner av Ahmad Al-Khatib. 

Hela programmet är cirka 60 minuter exklusive paus

Konstnärlig ledning/Oud 

Ahmad Al Khatib

Bass
Åsa Ericsson 

Voice
Avin Omar 

Cello
Bashar Sharifah

Maria Doumeni Cronholm

Qanun
Shafeeq Alsadi

Kemanche
Farshad Saremi

Viola
Daniel Austern

Alma Möller

Flute
Žofie Kašparová

Clarinet
Lena Nowak 

Violin
Sara Nilsson

Karin Nygren

Dara Ahmad Ali 

Ron Alvarez 

Payman Miraghasi

Percussion
Tobias Karlehag

Youssef Hbeisch

Med stöd av
Musikverket
Konstnärsnämnden
Kulturrådet
Region Halland

RUM Halland

Folkuniversitetet

TILL STARTSIDA
bottom of page