top of page

Skumitate

Nytt scenkonstverk av Takuya Fujisawa 

Trailer: Donovan Martens 

Skruvat, lekfullt och med en rysning. Göteborgsbaserade dansaren och koreografen Takuya Fujisawas nya scenkonstverk Skumitate blandar perspektiven och ger kropp till det vi inte kan se men har på känn.

 

I Skumitate blandas flera konstformer: dockteater, samtida dans, steppdans och skådespel till en suggestiv helhet. Takuya Fujisawa kallar sig koreograf men kan ses som en allkonstnär. I kraften bakom sin konstnärliga vision har han kontakt med sitt material i alla delar: han skriver repliker, regisserar, koreograferar, designar kostym, producerar, täljer grenar och medverkar även som en av fem aktörer/dansare på scenen. Och ändå: det som är i konstnärens främsta fokus är den kollektiva skaparkraften i hans ensemble. Föreställningen improviseras fram, fragment läggs till fragment och gränserna för de olika konstformerna suddas ut.
 

Tillsammans skapar ensemblen plats för det som på japanska kallas mitate - klädesplagg, grenar och rörelserna på scenen, suggererar fram gestalter, föremål och figurer hos betraktaren. Ensemblen med fem aktörer/dansare kan ibland upplevas som tre eller åtta personer. Det finns inga dockor i Skumitate, men upplevelsen av marionettspel är påtaglig. 


Takuya Fujisawa använder sina egna erfarenheter som invandrare i sitt skapande. Mångfald och ömsesidig förståelse är viktiga teman i föreställningen. Verkets titel består av två ord: SKUM och MITATE. "SKUM" är både det svenska namnet på materialet och ett ord som i sammanhanget betyder "konstiga människor eller handlingar" eller "något främmande". "MITATE" är en teknik som går ut på att flytta perspektivet. Dessutom betyder japanska ordet "SUKUMITATE", som förbinder de två orden, "att vara rädd" eller "att stå upp, vara beredd, i rädslan".

Spelas härnäst:
 

12 april kl. 19.00, aliasTEATERN, Stockholm

13 april kl. 18.00, aliasTEATERN, Stockholm

14 april, kl. 16.00, aliasTEATERN, Stockholm

Skumitate1.jpg

Dansare:

Beda Åsbrink

Gustav Borehed
Endre Schumicky
Takuya Fujisawa

Skådesplelare:

Alexander Hopman Lilja
Koreograf:
Takuya Fujisawa
Musik:

Emiliano Sacripanti

Scenografi:
Takuya Fujisawa

Kostym:

Shogo Hirata
Ljusdesign:
Takuya Fujisawa

Diblik Rabía
Foto:

Nadim Elazzeh
Producent:
Possibilitas
Takuya Fujisawa

I samarbete med:

Regionteater Väst/Dans
Stora Teatern

aliasTEATERN
 

Med stöd av:
Kulturrådet, Västra Götalandsregionen
Konstnärsnämnden
Göteborgs stad

Foto: Nadim Elazzeh

TILL STARTSIDA
bottom of page