top of page

Premiär för finsk tango

med Anna Heikkinen & Längtans Kapell

Satuma_web.jpg

Premiär för musikföreställningen
Satumaa –Sagolandet med Anna Heikkinen & Längtans Kapell. 
Foto: Magnus Lorentzson

Andra generationens ensamkommande berättar

Anna Heikkinens pappa kom som ensamkommande från Finland till Sverige efter Andra världskriget. Med finsk tango tillsammans med bandet Längtans Kapell berättar Anna om relationen till pappans historia och sitt sökande efter en sverigefinsk identitet. Musikföreställningen Satumaa-Sagolandet har premiär på Göteborgs Dramatiska Teater i början av maj.

 

Satumaa är titeln på den mest kända finska tangon. Översatt till svenska betyder det Sagolandet. I tolkningar av den finska tangon söker Anna Heikkinen & Längtans Kapell efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk. Musikföreställningen och berättandet utgår ifrån Anna Heikkinens personliga minnen, intervjuer med släktingar, sparade brev och dagboksanteckningar från Andra världskriget – en orolig tid då Annas far, Pekka Heikkinen, kom ensam som krigsbarn från Finland till Sverige.

 

– För sex år sedan gjorde jag och pappa en resa till hans hemtrakter i Karelen. Länge hade jag velat göra den resan, som även tog oss till släktingar i Finland. I relation till pappa och min egna sverigefinska identitet kändes det som en viktig pusselbit i mitt liv. När jag kom hem till Göteborg igen insåg jag hur mycket jag längtat efter att göra detta och att jag egentligen bara var i början av en mycket längre resa, säger Anna Heikkinen.

 

Som en historia berättad av ett barn till en ensamkommande speglar musikföreställningen Satumaa–Sagolandet även en del av vår brännande nutid och framtid.

 

– Både i mitt arbete som musiklärare och god man har jag kommit i kontakt med ensamkommande barn. Erfarenheten plus det konstnärliga arbetet med musikföreställningen har gett mig en djupare förståelse för det som också var min pappas trauma. I framtiden kommer vi att vara fler andra generationens ensamkommande. Kanske, om trettio eller fyrtio år, skapas då musikföreställningar som bygger på resor tillbaka till Afghanistan eller Syrien, säger Anna Heikkinen.   

 

Med finsk tango på svenska och finska, videoprojektioner och en berättelse med smak av äpplen från Karelen söker föreställningen efter ett förlorat Satumaa – ett eget Sagoland.

 

– Tankar och funderingar på den egna identiteten, kopplat till sina föräldrars uppväxt är ju något som berör oss alla, säger Anna Heikkinen

< Back to Projects
bottom of page