Foto: Nadim Elazzeh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuultenpesä-Vindarnas möte har ännu inte spelat in musik tillsammans. Nedan kan du njuta av ett spår från första repetitionerna i Helsingfors och spår från de två olika grupperna:

Lippa - Tuultenpesä/Vindarnas möte
00:00 / 00:00
Tulvii intro - Tuultenpesä/Vindarnas möte
00:00 / 00:00
Drops - Tuultenpesä/Vindarnas möte
00:00 / 00:00
Polska i baksätet - Zephyr
00:00 / 00:00

Tuultenpesä -

Vindarnas möte

Ljud från skog och vind när några av de bästa flöjtisterna i Sverige och Finland möts.

 

Anmärkningsvärt nog har vid ungefär samma tidpunkt två ensembler bestående av flöjtister sett dagens ljus i både Finland och Sverige. Dessa två ensembler, Zephyr och Wind on Wind, består av några av de bästa flöjtisterna på båda sidor om Bottniska viken.

 

Denna nya flöjtensemble har redan rönt stor uppskattning t.ex. på Kaustinen Folkmusikfestival och under turnéer i Finland och Sverige. Deras musik öppnar dörrar till nya landskap som doftar av skog, trä och fuktig jord. Ensemblen kan betraktas som en uttrycksfull orgel utan klaviatur där musikerna är luftströmmen, andningen. Ett vindväsen med ett rikt instrumentarium där kontraster och dynamik får en väldig spännvidd.  En flöjtensemble där det minimalistiska, kärva och dramatiska får utrymme. Från lätt bris till brusande orkan.

 

Med repetitiv rytmik, modala melodier och flera melodiska lager skapar de stor variation och nya klanger. Ur den nordiska traditionen används polskor, hallingar, runosånger och annat. Minimalistisk musik från modern västerländsk konstmusik och olika andra folkmusiktraditioner letar sig också in i musiken och tittar fram här och där.

 

Tuultenpesä utvecklar och njuter av de färger och uttrycksmöjligheter som olika flöjter kan erbjuda. Med sina olika traditioner och unika bakgrunder som musiker och kompositörer korsbefruktar och skapar de nya sound och formspråk. Ett möte mellan ålderdomligt och modernt, tradition och förnyelse.

Musiker:

Kirsi Ojala

Kristiina Ilmonen

Mimmi Laaksonen

Leena Laitinen

Göran Månsson

Jonas Simonson

 

Med stöd av Musikverket. 

Loviisa - Wind on Wind
00:00 / 00:00