Syntax [sʏnˈtaks] – trailer.

Urpremiär för scenkonsthybrid på Musikens Hus

7 nov, 2016

Syntax är namnet på La Compañía Flamencas nya produktion. Gruppen består av fem solister som tillsammans kommer pumpa scenen med flamenco, spoken word och tunga ljudeffekter.

Det hårt suggestiva och mörka möter det sköra och ljusa när La Compañía Flamenca söker samspelet mellan flamenco, spoken-word och modern audioteknik. Göteborgsbaserade La Compañía Flamenca drivs av dansaren Ann Sehlstedt och gitarristen Robert Svärd.

   Robert, eller “Robi” som han kallas är en av världens främsta flamencogitarrister. I våras släppte han det kritikerrosade soloalbumet “Pa'ki pa'ka”:

   – Den senaste tiden har varit helt fantastisk, med turnéer, signeringar och intervjuer. Nu ska äntligen Syntax, det som hittills varit ett av mina sidoprojekt, upp på scenen. Vi har experimenterat ett tag nu. Det ska bli spännande att se hur hybriden musik, dans och livepoesi tas emot av publiken.

 

Delar av Syntax har jobbat tillsammans tidigare i andra grupper och konstellationer, bland annat i Gränslandet som vann pris på Folk- och Världsmusikgalan. Hiphoparen och estradpoeten Henry Bowers, även kallad Kung Henry, är en ny i gruppen:

   – Henry är otroligt verbal. På repetitionerna har han improviserat fram geniala texter på svenska om vår samtid, säger Robert Svärd.

 

Artisternas olika uttryck flätas ihop med dansens percussiva fotarbete, gitarrens melodiska slingor och den innerliga flamencosången av Naike Ponce, direkt influgen från Madrid.

   – Naike är en starkt lysande stjärna på den nutida flamencoscenen. Hon har en fyllig och kraftfull röst som ofta karaktäriserar de klassiska flamencosångerskorna från Jerez, Moron de la Frontera, Utrera och Cádiz. Detta är första gången hon gästar Sverige, säger Ann Sehlstedt, även kallad “La Pantera”.

 

Syntax manifesterar fem solister i ett sceniskt bultande nu – hur det olika i uttryck och kultur berikar. Resultatet presenteras alltså nästa fredag, 11 november, på Musikens Hus.

   – Missa inte, det blir nära, urbant reflekterande och explosivt, avslutar Robert Svärd.

Med stöd från Musikverket och Konstnärsnämnden. 

Läs mer om SYNTAX [sʏnˈtaks]

Biljetter tillgängliga här