Stefan Bergman, Ahmad Al-Khatib och Sten Källman.      Foto: Per Burhe

Konsertturnén i Sverige är planerad i höst, med start på Planeta Festival, Göteborg, i början av november.

Trio Samara – Longing for my homeland – Turné 2018

Mer information om projektet.

Med stöd av: Musikverket och Folkuniversitetet

Trio Samara gör ny musik i Mellanöstern

14 maj, 2018

I ett nytt projekt kallat, Longing for my homeland, av och med Trio Samara, involveras ytterligare två musiker från Palestina och en från Sverige. Projektet startar med repetitioner i Ramallah och turnéen börjar 31 maj i Nablus och avslutas 10 juni i Amman. Med en blandning av orientalisk och nordisk musik möts musikerna i sin längtan efter ett hemland, som rymmer alla former av kulturella skillnader och uttryck.

 

Passionen för den traditionella folkmusiken är den gemensamma utgångspunkten när den nybildade gruppen skriver ny musik och poesi. Trio Samara har funnits i tio år och har, med sin blandning av orientalisk och nordisk musik, en trogen publik. Genom att bjuda in Sanaa Moussa (sång) och Youssef Hbeisch (slagverk) från Palestina och Larisa Ljungkrona (dragspel) från Sverige skapas en bredare musikalisk plattform. Med resan till Mellanöstern ska trion i projektet utvidgas till att bli en sextett.

   – Det kommer att bli en spännande resa. Vi kommer att repetera i Ramallah och göra konserter i Betlehem, Nablus, Haifa, Golanhöjderna, Jerusalem och Amman, säger saxofonisten Sten Källman.

   Intresset för projektet är redan stort, mycket tack vare sångerskan Sanaa Moussa som är en etablerad och välkänd sångerska i arabvärlden, med över femtiotusen följare på Facebook. 

   – Sanaa Moussas sång och musik bygger på kvinnors folklore och traditioner. I vårt nya projekt kommer hon inte bara möta sina landsmän boende i Europa, som jag själv, utan också framstående svenska musiker på världsmusikscenen, säger Ahamad Al-Khatib, som även han är ett känt namn i Mellanöstern och i Sverige, som en av världens främsta oud-spelare.

   Longing for my homeland kommer i höst att fortsätta turnéen i Sverige och vill genom mötet i konsten och kulturen ge bilden av att en annan värld är möjlig.

– I samhället i stort tvingas vi som individer bli representanter för klass, genus, etnicitet med mera, men i musiken kan vi låta det personliga, det vackra och komplexa vi bär med oss genom våra olika kulturella bakgrunder blomma ut i alla sina nyanser. Som sextett skapar vi något nytt tillsammans, säger Sten Källman.

******