Artwork: Therése Lundin

Strömscenarion

av och med

Lyset i forsen

Lyset i forsens Strömscenarion hade premiär 30 november, 2019, på Teater Sesam. 
 

Strömscenarion är en konsert av och med trion Lyset i forsen. Strömscenarion är också en berättelse om minnen och drömmar. Om skärvor av ögonblick och händelser. Om ringar på vattnet. En upptäcksfärd där musiken fungerar som en lyssnande öppning till personliga och kollektiva tankar, och ett sökande efter vad det kan vara som lyser djupt nere i forsen.

I breda och flödande strömmar förenas nyskrivna, oskrivna och sedan länge skrivna låtar och sånger. Med Strömscenarion gestaltar Lyset i forsen en mångskiftande musiktradition och en kulturyttring i ständig rörelse. Det är folkmusik och scenkonst i gränsöverskridande skrud. Bortom tiden och ändå nu

 

Lyset i forsen gör uppkäftig, intelligent och vacker folkmusik som sprungit ur Dalarnas låtspelstradition och därifrån fått nya mynningar och utlopp. Fioler och röster flyter samman och skapar egensinniga uttryck i ett tätt samspel som ger dynamik åt gamla synsätt och bjuder upp fantasin. Lyset i forsen är mäktiga polskor och svällande popharmonisering, skira klanger och opolerad stämsång, discoriff och djupt slingrande melodier.

 

***

Sagt om Lyset i forsen:

“Ren och skär fiolpower” – Lira Musikmagasin

“Med improvisation, lek och blodigt allvar stöper Lyset i forsen fram nya former…” – Dalademokraten

 

Lyset i forsen i samarbete med Possibilitas. Med stöd av Kulturrådet.

Lyset i forsen är:

Emma Lagerberg

Lovisa Risinger

Thea Åslund

med fiol, viola d’amore, oktavfiol, sång, cittra, tamburin

Övriga medverkande:

Videoprojektion: Elias Grind

Ljus: Simmel Åslund

Ljud: Vegard Lauvdal

Sceniskt stöd: Jörgen Wade

Film: Isac Eliasson.