top of page

Sten, Sten - bubbla dig!

En poetisk föreställning om visdomen vi människor glömt.

Ålder: 5 - 9 år, familj
På turné 2023-2024

Trailer: Roozbeh Behtaji

Djupt, djupt nere i havet bor en flicka. Hon samlar på människornas glömda historier, sånger och visdomar – allt har sjunkit till havsbotten som stenar. När flickan lyssnar på stenarna blir de lätta, de stiger mot ytan som bubblor. Flickan får oss att minnas igen: hur viktig du är, hur viktig jag är och hur vi alla hänger ihop, tillsammans.

 

Sten, sten–bubbla dig! handlar också om hur viktigt det är att hålla havet rent. Vad händer den dagen havet får nog av allt skräp som människorna sprider omkring sig? Och vad händer den dagen vattnet tar slut och människorna måste vandra långt, långt bort, för att hämta vatten till japanska trollet Kappa? Kappa måste ha rent vatten för att jorden ska må bra. 

Sten, sten – bubbla dig! riktar sig till barn från 5 till 9 år. Språk och text är inte grundläggande för att hänga med i föreställningen. Historien om flickan och stenarna är ramberättelsen ur vilken också andra historier berättas. Historierna är inspirerade av olika väsen (yokai) från Japan och Sverige och framställs lekfullt och poetiskt, ackompanjerat av olika musikinstrument, främst av det traditionella japanska stränginstrumentet Koto. Instrumentet själv bär historien och visdomen. Musiken är som bubblor som flyter ut i rummet. Med hjälp av ljus, skuggor och musik tas publiken med under och upp till ytan. När ljuset slår upp på fondväggen får människornas glömda historier och visdomar liv.

 

Sten, sten – bubbla dig! spelas av och med den nybildade duon Momonga. Duon består av Lotta Sjölin Cederblom (känd från grupper som Markatta och SIMBI) och artisten Karin Nakagawa (Japan) som spelar 25-strängad Koto.

Konstnärlig idé/Artist
Lotta Sjölin Cederblom

Karin Nakagawa
Skuggkonst
Karin Nakagawa

Regissör

Tinna Ingelstam 
Kostym

Anna Unsgaard
Ljus

Svante Grogarn

OM MOMONGA
Momonga är en svensk/japansk duo som tillsammans skapar musik och scenkonst för barn. Deras första produktion “Sten, sten – bubbla dig!” hade offentlig premiär i april 2017. Momonga arbetar processinriktat där det musikaliska mötet, leken och gemensamma skaparkraften blir byggstenar som leder till den färdiga föreställningen. Deras konstnärliga drivkraft är ett poetiskt berättande där kroppen och olika udda instrument för föreställningen framåt. Vid sidan om sången används koton (japansk stränginstrument) och flera olika slagverk, som steel tongue, spikar, quarquab, plasthinkar och borstar i olika storlekar, trumma, med mera... ljud av vatten och metall.

Bosphorus%2520l%25C3%25A4gre_edited_edit

Foto: Jonath Mathew

Lotta Sjölin Cederblom är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Stockholm.

Hon har gjort musik och teater för barn och unga i över 25 år tillsammans med Markatta Musikteater som hon var med och bildade 1991.

Lotta Sjölin Cederblom är även känd från bandet SIMBI som gjort turnéer runt om i världen med sin själfulla dansmusik inspirerad av den haitiska roots-musiken. 

Karin Nakagawa kommer från en musikerfamilj i Tokyo.

Hon började spela piano när hon var tre år, studier som hon, när hon var 12 år bytte mot den 25-strängade koton. Efter examen (Tokyo University of Arts) har Karin gjort föreställningar som “storyteller” där hon med koton undersökte olika vägar till uttryck, solo eller i samarbete med andra artister.  Sedan 2013 är Karin Nakagawa, tillsammans med Lena Willemark och Anders Jormin, en av medlemmarna i gruppen Lyöstraini; albumet “Trees of Light " vann en svensk grammis 2016 i kategorin “Årets folkmusik”.  

BU2B1878_edited.png

Foto: Jonath Mathew

TILL STARTSIDA
bottom of page