top of page
Search
  • Possibilitas

Urpremiär om sjöluffaren Aina Cederblom


Aina Cederblom i sin båt RospiggenFör 100 år sedan valde hon att lämna Göteborgs hamn i sin lilla motorbåt Rospiggen – helt ensam på de stora haven. I musikteatern Aina – En Sjöluffares Äventyr får publiken följa med på resan. Henrik Cederblom - som är släkt med Aina - och Lotta Sjölin Cederblom, har skrivit musiken och agerar på scenen. Föreställningen, som handlar om modet att följa sina egna vägar, har urpremiär på Konstepidemin i Göteborg, 20 november, kl 16.00.


Idén om att göra en föreställning kring Ainas liv har legat och grott länge och föreställningen är något som Henrik Cederblom och Lotta Sjölin Cederblom lika länge velat göra tillsammans. Det var när de själva var på resande fot som de började välja bland berättelser och skissa på låtar, scenrum, tänkbar form och tematik.


– Att kasta sig in i hennes historia genom samtal, böcker, brev och gamla kassettinspelningar har varit svindlande, och frågan vad som drev henne har ofta dykt upp, säger Henrik Cederblom.


Henrik Cederblom minns sin gammelfaster Aina:


– Jag träffade Aina då och då under min uppväxt när hon var hemma i Sverige. Hon berättade historier om när hon var runt i hela världen... Europa, Sri Lanka, Indien och Tibet där hon hamnade i fängelse och lyckades fly. På väg till Grönland möttes hon av gigantiska isberg och det var där, på ishavet, som motorn gick sönder.


Det är många som har fascinerats av Ainas äventyr. På 80-talet medverkade Aina Cederblom i teveprogrammet "Här är ditt liv". (se trailer via länk längst ned i denna nyhet).


Aina – en sjöluffares äventyr riktar sig främst till lågstadieelever, men passar alla från 6 år. Repetitionerna på Konstepidemin, där föreställningen också kommer att ha sin urpremiär, pågår för fullt. Tanken är att skapa ett svängigt och intimt möte med publiken. Gunilla Johansson Gyllenspetz, känd bland annat från Backa Teater, regisserar och har även skrivit manus.


– Det känns viktigt att inte bara gestalta hennes storslagna äventyr och gärningar, utan också beskriva hur ensamt det kan kännas att gå emot strömmen, att förlora en bästa vän och att vara en udda figur som omgivningen inte alltid förstår. Ainas benhårda tro på sig själv, hennes mod att klara de allra svåraste uppgifter en ensam människa kan ställas inför – förhoppningsvis är detta något vår unga publik kan spegla sig i, säger Gunilla Johansson Gyllenspetz.


----------------- Mer information om föreställning, biljetter och när den spelas. https://www.possibilitas.se/aina-en-sjoluffares-aventyr

380 views0 comments

Comments


bottom of page