top of page
Search
  • Possibilitas

Premiär! Skumitate av Takuya Fujisawa


Foto: Nadim Elazzeh

Skruvat, lekfullt och med en rysning. Göteborgsbaserade dansaren och koreografen Takuya Fujisawas nya scenkonstverk Skumitate blandar perspektiven och ger kropp till det vi inte kan se men har på känn.

 

I Skumitate blandas flera konstformer: dockteater, samtida dans, steppdans och skådespel till en suggestiv helhet. Takuya Fujisawa kallar sig koreograf men kan ses som en allkonstnär. I kraften bakom sin konstnärliga vision har han kontakt med sitt material i alla delar: han skriver repliker, regisserar, koreograferar, designar kostym, producerar, täljer grenar och medverkar även som en av fem aktörer/dansare på scenen. Och ändå: det som är i konstnärens främsta fokus är den kollektiva skaparkraften i hans ensemble. Föreställningen improviseras fram, fragment läggs till fragment och gränserna för de olika konstformerna suddas ut. 


Tillsammans skapar ensemblen plats för det som på japanska kallas mitate - klädesplagg, grenar och rörelserna på scenen, suggererar fram gestalter, föremål och figurer hos betraktaren. Ensemblen med fem aktörer/dansare kan ibland upplevas som tre eller åtta personer. Det finns inga dockor i Skumitate, men upplevelsen av marionettspel är påtaglig. 

Takuya Fujisawa använder sina egna erfarenheter som invandrare i sitt skapande. Mångfald och ömsesidig förståelse är viktiga teman i föreställningen. Verkets titel består av två ord: SKUM och MITATE. "SKUM" är både det svenska namnet på materialet och ett ord som i sammanhanget betyder "konstiga människor eller handlingar" eller "något främmande". "MITATE" är en teknik som går ut på att flytta perspektivet. Dessutom betyder japanska ordet "SUKUMITATE", som förbinder de två orden, "att vara rädd" eller "att stå upp, vara beredd, i rädslan".

Premiär: 15 mars kl.19.00, Regionteater Väst/Dans, Borås

Spelas:16 mars kl. 18.00, Regionteater Väst/Dans, Borås

12 april kl. 19.00, aliasTEATERN, Stockholm

13 april kl. 18.00, aliasTEATERN, Stockholm

14 april, kl. 16.00, aliasTEATERN, Stockholm

Biljetter: Billetto.se


Koreograf: Takuya FujisawaDansare: Beda Åsbrink, Gustav Borehed, Endre Schumicky, Takuya FujisawaSkådespelare: Alexander Hopman Lilja


Ljus, 
Scenografi: Takuya FujisawaKostym: Shogo HirataMusik: Emiliano SacripantScentekniker:Diblik RabíaFoto: Nadim Elazzeh

Design:Shogo Hirata

Producent: Takuya Fujisawa och Possibilitas


I samarbete med Regionteater Väst/Dans och Stora Teatern
Med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad

72 views0 comments

Comments


bottom of page