top of page
Search
  • Possibilitas

Premiär för opera-performance på Atalante


Amanda Flodin, Karl Peter Eriksson, Nicole Neidert och Peter Loguin i Solitary Traveler. Foto: Ola Kjelbye.

 

Den 5 oktober har Solitary Traveler premiär på Atalante i Göteborg. Scenkonstverket beskrivs som en opera-performance och är skapat utifrån Isaac Newtons banbrytande vetenskapliga arbete Principia Mathematica om gravitation, fallrörelse och himlakroppars dragningskraft.

– Solitary Traveler gestaltar en evig kosmisk strävan efter samhörighet. Omslutna av en meditativ scenisk bild sjunger sångarna till nykomponerad elektronisk musik av Jonas Redig och Olle Niklasson, säger verkets regissör Gunilla J Gyllenspetz.


I det konstnärliga teamet bakom Solitary Traveler återfinns medverkande som annars ingår i Göteborg Baroque, GöteborgsOperan och Backa Teaters ensembler. Delar av teamet har tidigare arbetat tillsammans i operakompaniet Man must sings kritikerrosade produktioner såsom Scener ur ett polyamoröst äktenskap.


Solitary Traveler är en opera-performance för tre sångare och en dansare där berättelsen utgår från Isaac Newtons Principia Mathematica och hans teorier om gravitationen. Librettot i Solitary Traveler är skrivet av Olle Niklasson och för regin står Gunilla J Gyllenspetz.


Det sceniska rummet som skapas specifikt för varje spelplats är Newtons spelplan: kosmos. Sången i operan är på engelska.


– Översatt till operans libretto blir sångarna tre planeter, tre människor eller tre aspekter av samma individ som utforskar den eviga längtan efter närhet till en annan kropp och den fysikaliska omöjligheten att lyckas, säger Olle Niklasson, som även är initiativtagare till projektet.


– Vi är fast i våra omloppsbanor, under en minut eller tusen år, och inser om och om igen att vi alla är ensamma på resan, säger Gunilla J Gyllenspetz.


Solitary Traveler produceras av Possibilitas och hade provföreställningar och smygpremiär på kulturhuset House of Possibilitas tidigare i våras. Verkets format lockade delvis ny operapublik då.


– Föreställningen är en del av ett utforskande om vad scenkonst kan vara, säger Gunilla J Gyllenspetz.


Solitary Traveler har skapats med stöd av Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkuniversitetet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och House of Possibilitas.


Solitary Traveler har nypremiär på Atalante torsdag 5 oktober kl 19:00 och spelas sedan även fredag 6 oktober kl 19:00 och lördag 7 oktober kl 18:00.


Speltid: 30 min


164 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page