• Possibilitas

Möten som får oss att växa

Uppdaterad: 25 feb 2019


Teatro de las Estaciones, Matanzas. Foto: Monika WadeJust nu är jag malligt stolt, över att vara bron som förenar kubanska och svenska kulturen. Ett av mina uppdrag på Kuba är att träffa Teatro de las Estaciones i Matanzas och prata om deras resa till Sverige. Att möta förväntansfulla skådespelare, regissör och dockmakare var nåt jag såg fram emot flera gånger i Sverige innan jag kom hit.

För kubaner är det inte så lätt att bara söka till olika festivaler, söka pengar till arbetsutbyten och sedan resa iväg. Jag vet vad det betyder för konstnärer att komma utanför landets gränser att visa sin kultur, sitt hantverk, sin konst. I mina kubanska kollegors blickar känner jag mig utvald, nästan som en frälsare – jag är deras bro till ett möte, en resa, som får oss alla att växa.


I dag när jag träffade teaterns regissör och teaterchef ville han direkt sätta igång och planera Sverigebesöket och utbytet med Teater Sesam i Göteborg. Ruben Dario Salazar har tidigare varit i Sverige. Svenska privata medel var en stor bidragande orsak till att Teatro de las Estaciones kunde bildas 1994, under en period då det var som fattigast på Kuba. Sedan dess har teatern varit i Sverige och spelat, men det var längesen nu. Teatern är numera välkänd över hela Kuba och Ruben drömmer nu om att får komma till Sverige igen och visa upp en av sina prisbelönta föreställningar. En pusselbit som ska falla på plats är visumet. Tidigare i veckan träffade jag den svenska ambassadören, och han har mer eller mindre lovat att han kan fixa detta för hela gruppen. Vi är väldigt hoppfulla. Så nära nu. Om allt klaffar kommer teatern till Göteborg, när det börjar bli vår, i mars.  


Monika Wade

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla