• Possibilitas

Jojk i öltunna, check på den!

Uppdaterad: 2 maj 2019

Två fullspäckade dagar av mingel, seminarier och musik. Den 11:e och 12:e april höll

Nordic Folk Alliance konferens på Waterfront Hotel och Possibilitas var där. Vanessa var inbjuden som mentor och jag, Jennifer, i Planeta-kostym.

Nordic Folk Alliance är tydligen ett event som en skall komma förberedd och påläst till. Dagarna innan skall en helst sitta och markera i listor och googla de personer som kan vara av intresse för just mig att lära känna. Kan låta smått ironiskt men helt sant, jag befann mig själv avprickad på en artists lista vid ett tillfälle. Keep in mind, gott folk, att googlingar på människor ibland kan slå fel. I mitt fall tydligen inte helt till min fördel (beroende på hur en väljer att se på det). Gled in i ett samtal med en artist där vi först avhandlade att jag arbetar som koordinator för Planeta Festival och pratade vidare om Planeta barnscen och ett barnprogram hennes grupp framträder med. I slutet av vårt samtal ställer hon till sist en brännande fråga från hennes googlingar

 – Har du varit med i Paradise Hotel?

Hennes googling på mitt namn inbegrep tydligen en bild på en lite mer framtung kvinna än jag. (Svaret på frågan är nej, det är inte jag! Inte ens för tio år sedan som frågeställaren föreslog).


Jag skulle kunna prata om hur det under “What is export ready?” pratades om vikten att lära känna sin marknad, paketera sin produkt väl (även om det som kreativ konstnär kan bära emot) och först ha alla bitar på plats för att sedan slå sig in på nya marknader. Gärna med ett stöttande team bakom sig. Eller när det under seminariet “Balance and Equality” ställdes frågor till de danska och finska deltagarna i panelen om de hade stött på några problem i deras respektive länder som kvinnliga kulturutövare och båda svarade unisont nej. För att i senare skede prata om att vi måste få vara lite olika och att en som artist vet att, den här arrangören är en “Kisser” och att en liksom får köpa läget ibland. Här skulle en spännande debatt kunnat utveckla sig.


MEN jag skulle hellre vilja lyfta några musikögonblick som dröjer sig kvar: Fru Skagerrack som med lysande humor och musikalitet vände min skepsis till gapskratt med deras härliga direktöversättningar av vaggvisa för vuxna (sjungen på svenska, danska och norska), och visan om Sissel, hustrun som inte hade särskilt rent mjöl i påsen eller när en av musikerna i sitt tack-tal, utöver att tacka teknikern även uppmanade oss:

  – Please hire him, we live together and sometimes I want to be alone.


Jag måste också berätta om den något surrealistiska upplevelsen av att med nöd och näppe tränga sig in i en gammal öltunna för att där i det halvskumma ljuset få uppleva solo jojk från Sara Ajnnak i stearinljusets sken. Jojkar som berörde med sina budskap om sorg för alla de unga samer som väljer att avluta sina liv alldeles för tidigt eller storheten vi känner när vi träffar på en person som på något sätt går direkt in i ens hjärta och själ.


Jag skulle kunna lyfta så många fler. Såsom härliga Långbacka/Bådagård, Henrik C Zobop!, This frontier needs heroes, Jaerv, Hoven Droven, alla gjorde fantastiska showcases men efter Nordic Folk Alliance det här året, för mig, lyser jojken som den starkast lysande stjärnan. Har ni sett och hört finska VILDÁ? om inte gör det! En duo (dragspel, sång, jojk, samisk trumma) med allt på plats från scenkläder (som dessutom matchas med ett snyggt blått dragspel), scenspråk till fantastisk musik och musikalitet. Det är mäktigt, trolskt, galet och att jag inte förstår ett ord de sjunger, tja, det spelar ingen som helst roll.


/Jennifer

31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla