top of page
Search
  • Possibilitas

Dansfilm med världspremiär på Bergmanveckan


Aloun Marchal i The Source. Foto: Adam Nilsson.

I år skulle Sven Nykvist ha fyllt 100 år. Nykvist filmade inte mindre än 24 av Ingmar Bergmans filmer bland annat dansfilmen De fördömda kvinnornas dans. Bergmanveckan uppmärksammar deras samarbete genom festivaltemat Better Together - Celebrating Sven Nykvist and The Magic of Creative Partnerships. Som del av detta jubileum blir det världspremiär av dansfilmen The Source skapad i samarbete mellan Gilda Stillbäck, koreograf och Sofia Norlin, filmregissör. Med fokus på rörelse, ljus och skugga är The Source filmad på svartvit film, 16 mm, delvis med den kamera Nykvist använde då han filmade Bergmans Scener ur ett äktenskap, 1973.


The Source är ett konstnärligt forskningsprojekt i mötet mellan danskonst, filmkonst och nykomponerad musik. Visionen har varit att skapa en filmisk dansfilm, en fiktiv bilddikt vars språk är rörelse och musik. Kamp, hopp och återfödelse är de teman som undersökts fysiskt, rytmiskt, visuellt och vävts samman till en apokalyptisk historia om revolt genom generationer.


Gilda Stillbäck, koreograf/regissör och Sofia Norlin, filmregissör har samarbetat tätt med filmens gestaltning. Scener, handling, dramaturgi och rytm har växt fram i en organisk process i vilken filmfotografen Adam Nilsson även ingått.


– Det är ovanligt att fota dansfilm på svartvit film och dessutom med en äldre filmkamera. Sven Nykvist och Ingmar Bergman gjorde 1967 en svartvit dansfilm i samarbete med koreografen Donya Feuer. Filmen har inspirerat oss i vårt arbete med rörelse, ljus och skugga, säger Gilda Stillbäck.


The Source har skapats och filmats på Alvastra cistercienskloster i Ödeshög grundat 1143 av franska munkar. I filmen medverkar nio dansare och tretton statister i olika åldrar.


– I filmen syns tre generationer. De äldre är som förfäder, eller som en äldre version av dansarna och barnen som deras yngre version, eller framtidens barn. I Alvastra klosterruin upptäckte vi ett vattensystem skapat av munkarna på 1100-talet. Källan blev en naturlig del av berättelsen, säger Sofia Norlin.


Bergmanveckan, 28 juni - 2 juli, på Fårö är en årlig festival tillägnad Bergman och hans konstnärskap, med fem dagar fyllda av film, samtal, teater, musik och föreläsningar. Förutom premiärvisningen av The Source med efterföljande samtal håller Gilda Stillbäck och Sofia Norlin även i en dansfilmworkshop under veckan.


The Source har världspremiär 30 juni, 18:30, i Bergmancentrets biograf, Fårö

172 views0 comments

Comments


bottom of page