top of page
Search
  • Possibilitas

Aloun Marchal som dansande avatar på Folkteatern


Fransk/svenske koreografen Aloun Marchal som Avatar. Foto: INSIDEOUT Studios

 

Han har hyllats för sina egensinniga scenkontsverk Bibi Ha Bibi och SonoR. Nu tänjer åter den fransk/svenske koreografen Aloun Marchal på de konstnärliga gränserna med en ny koreografi där publiken placeras på dansgolvet. I en show och ett koncept kallat Avatared, som tidigare deltagit utomhus på festivaler i Lettland, Finland och på Götaplatsen i Göteborg, görs detta DJ-inspirerade verk för första gången i en black box, på Folkteaterns Lilla Scen, fredag och lördag 6-7 oktober.


Aloun Marchal är en prisbelönt fransk danskonstnär, improvisatör, dansare och koreograf bosatt i Göteborg, som turnerar internationellt. Idén till nya konceptet Avatared fick Aloun under covid-pandemin. En isolerad tillvaro kan vara nog så jobbig för vem som helst, men kanske än jobbigare för en dansare och koreograf. Aloun Marchal fick tid att fundera på dansens rötter i den rituella dansen långt tillbaka i historien fram till vår nutida dans på nattklubbar och rejv. – Jag drömde mig tillbaka till privata fester med hög musik och dans. Lusten och friheten att få röra min kropp i samspel med andra kroppar. Jag funderade även på DJ:n som ett nutida sceniskt fenomen. Det finns något statiskt, nästan auktoritärt, med DJ:ns upphöjda position bakom sitt bås på en klubb eller arena. Hur skulle det se ut om DJ:n själv deltog i dansen och festen? säger Aloun Marchal. Under två kvällar, första fredagen och lördagen i oktober byggs nattklubbskänslan upp på Folkteaterns Lilla Scen. Gradängen med sittplatser lyser med sin frånvaro och för att förstärka klubbkänslan kommer det förutom högtalare och DJ-bås finnas bar och bartender nära dansgolvet. Under en timme ersätts DJ:n av två professionella dansare, som kan ses som DJ:ns avatarer. Kvällarna har olika dansande avatarer och olika stycken med förinspelad elektronisk musik specialkomponerade för Avatared, av en amerikansk respektive lettisk kompositör.

På lördagen kommer Aloun Marchal själv vara en av dessa avatarer som rattar musiken från DJ-båset uppblandat med insprängda koreograferade microactionföreställningar. Delar av koreografin är också anpassad att smitta av sig till publiken på dansgolvet, ett dansgolv som avatarerna så småningom blir ett med. – Det är ett flexibelt koncept som kan inleda vilken festival, fest eller workshop som helst. Avatared även ett verk som står för sig själv, en show och happening som kick-startar kvällen, säger Aloun Marchal. Fredagens show kommer att efterföljas med att en vanlig DJ tar över och håller igång dansgolvet i ytterligare två timmar för den som vill. – Kom till Folkteatern med lätta skor och ett öppet sinne, säger Aloun Marchal.


Avatared spelas på Folkteatern fredag 6 oktober och lördag 7 oktober kl 20.00.


Speltid: ca 1 timme


99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page