Foto: Jonath Mathew

Momonga

Momonga är en svensk/japansk duo som tillsammans skapar musik och scenkonst för barn. Deras första produktion “Sten, sten – bubbla dig!” hade offentlig premiär i april 2017. Momonga arbetar processinriktat där det musikaliska mötet, leken och gemensamma skaparkraften blir byggstenar som leder till den färdiga föreställningen. Deras konstnärliga drivkraft är ett poetiskt berättande där kroppen och olika udda instrument för föreställningen framåt. Vid sidan om sången används koton (japansk stränginstrument) och flera olika slagverk, som steel tongue, spikar, quarquab, plasthinkar och borstar i olika storlekar, trumma, med mera... ljud av vatten och metall.

 

Momonga betyder “flygande ekorre” på japanska och duon är Lotta Sjölin Cederblom (Sverige) och Karin Nakagawa (Japan).

 

Lotta Sjölin Cederblom är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Stockholm.

Hon har gjort musik och teater för barn och unga i över 25 år tillsammans med Markatta Musikteater som hon var med och bildade 1991.

Lotta Sjölin Cederblom är även känd från bandet SIMBI som gjort turnéer runt om i världen med sin själfulla dansmusik inspirerad av den haitiska roots-musiken.

 

Karin Nakagawa kommer från en musikerfamilj i Tokyo. Hon började spela piano när hon var tre år, studier som hon, när hon var 12 år bytte mot den 25-strängade koton. Efter examen (Tokyo University of Arts) har Karin gjort föreställningar som “storyteller” där hon med koton undersökte olika vägar till uttryck, solo eller i samarbete med andra artister.  Sedan 2013 är Karin Nakagawa, tillsammans med Lena Willemark och Anders Jormin, en av medlemmarna i gruppen Lyöstraini; albumet “Trees of Light " vann en svensk grammis 2016 i kategorin “Årets folkmusik”.