Ina Dokmo, Dorina Dragnea och Maria Naidu. Foto: Nadim Elazzeh

Mötet utanför affären har blivit scenisk dans – urpremiär!

7 nov, 2016

Den utsträckta handens gest är en dansföreställning med urpremiär på Atalante, Göteborg, den 10 november. Föreställningen är skapad utifrån ett vardagligt möte med någon som ber om pengar.

Debatten i media om de som benämns som tiggare eller EU-migranter har knappast undgått någon. Inte heller Moa Matilda Sahlin, som är koreograf och ledare för det egna danskompaniet MOA Kompani. Moa tycker inte om att använda begrepp som tiggare:

   – Jag ber ju också om pengar för olika saker, som exempelvis för att kunna driva ett danskompani, men ingen kallar mig tiggare... och sett till den fysiska handlingen görs föreställningar varje dag, sittande vid affären eller på centralstationen, ibland i yogaliknade positioner, sträcks handen fram, uthålligt och repetitivt.

 

Moa tog kontakt med Dorina Dragnea, en av dem hon dagligen möte utanför affären. I relationen som utvecklades föddes idén att göra något på scenen. Dorinas sätt att förhålla sig till sin egen kropp och gesten har nu, tillsammans med professionella dansare, utvecklats och koreograferats till dansföreställningen Den utsträckta handens gest.

Vägen fram till den kommande urpremiären har kantats av audition, föreläsningar och öppna repetitioner. MOA Kompani har ett nyfiket förhållningssätt med fokus på kunskapsutjämnande och inkluderande. Frågorna, det sociala engagemanget och den öppna processen är lika viktigt som den färdiga föreställningen.

   – I samma stund som du blir nyfiken på gesten blir du en danspartner.

-----

Läs mer om projektet.