Foto: Michael Andersson

Strejk i Paradiset  

Lucas Stark sjunger Joe Hill

 

Vem var han egentligen - den magre emigranten från Sverige som kom att bli en viktig inspirationskälla till artister som Woody Guthrie, Bob Dylan och Bruce Springsteen?

 

Redan 2011 tog Lucas Stark ett helhetsgrepp på Joe Hills sånger. Tretton av de mest satiriska, träffsäkra och angelägna valdes ut och resultatet blev det kritikerrosade albumet, Strejk i Paradiset. Musikföreställning med samma namn bygger på material från skivan tillsammans med nytillkomna sånger i originalöversättningar.

 

Med på scen är några av Sveriges mest namnkunniga 

musiker, hemmahörande i band som Nationalteatern, New Tango Orquestra och Kultiration. Tillsammans har de stöpt om låtarna i arrangemang med inslag av blues, jazz, country, rock, wienervals och svensk folkpark.

 

 

 

 


 

 


 

Lucas Stark - sång

Bernt Andersson - dragspel, munspel, piano
Daniel Wejdin - kontrabas

Peter Gran - elgitarr, banjo

Mårten Magnefors - trummor

Marcus Svensson - slide gitarr, dobro, elgitarr

Joe Hill, eller Joel Hägglund som var hans svenska namn, emigrerade till USA i början av 1900- talet, och blev genom sina dikter och sånger en av den amerikanska fackföreningsrörelsens viktigaste röster. “Sörj inte - organisera!” var några av hans sista ord, innan han, en höstdag 1915, arkubuserades i Salt Lake City - oskyldigt dömd för dubbelmord. När han begravdes tågade tiotusentals människor på gatorna för att hylla hans minne och sjunga hans sånger.