Spansk teater i Göteborg

Göteborg har en stor spansktalande publik och intresset för spansk dramatik och spansktalande teater är stort. Initiativtagare till bildandet av Teatro Eñe är Joana Gallego och Iván Rojas García, som båda varit verksamma skådespelare i Spanien.

 

Possibilitas är mentor, support och inkubator för bildandet av Teater Eñe, en spansktalande teater i Göteborg.

Föreställningsdatum: 

 

5e september 18:30

6e september 15:30

Eñe Escena presenterar

Juicio a una zorra

av  Miguel del Arco

Juicio a una zorra (på svenska: Hyndans dom) är nyskriven dramatik av Miguel del Arco. Monologen uruppfördes första gången 2011, i Spanien, och ger gestalt åt Helena, Spartas prinsessa i grekisk mytologi.

 

I många versioner av myten, däribland Iliaden, är Helena en bifigur, objekt och orsak till det Trojanska kriget. I Miguel del Arcos version berättas historien utifrån Helenas perspektiv; hur och varför trojanska kriget startades, om hennes liv och kvinnans ställning.

 

I dramat blottläggs människans mest grundläggande impulser och drifter, vilka har varit desamma genom alla år. Män med position och makt har betraktat skönhet och sexualitet som en handelsvara. Hur tungt, förnedrande och utelämnade det än är, även i en mytisk gestalt som Helenas, är tiden nu mogen för upprättelse.

 

Manus: Miguel del Arco

Skådepelare: Joana Gallego

Regi: Ivan Rojas

Scenisk rådgivning: David Sperling Bolander

Ljus: Viktor Karlsson

Specialkomponerad musik: Emil Pernblad

Om Eñe Escena

Ivan Rojas kommer från staden Granada i Andalusien och har kandidatexamen i audiovisuell kommunikation på Granadas Universitetet och La Sapienza Universitet i Rom.

Har jobbat inom olika medier som teater och kortfilm.

 

Joana Gallego är en mångsidig skådespelerska, har studerat teater i Barcelona, Madrid, Granada och Jaen (Andalusien) och varit verksam som skådespelerska, sångare och stand-up artist.

Med stöd av Göteborgs Stad och Folkuniversitetet