Foto: Donovan von Martens

Arabic Spring – "Down"

Arabic Spring

med Kristina Issa

Arabic Spring kretsar kring kriget i Mellanöstern. Om allt det hemska. Men också om konst och att det finns hopp.

 

Arabic Spring är en musikföreställning som genom musik, film och samtal är tänkt att vara en motvikt till den negativa bild av Syrien som ofta dominerar media. Videokonstnäreren Donovan von Marten förstärker musiken med specialgjorda visuals som projiceras på Issa Bands kläder och bandets ljudtekniker är med på scenen och agerar ljudkonstnär, som en del av bandet. Innan konserten visas filmen “Women on Walls”, en dokumentär om kvinnliga gatukonstnärer i Kairo. Det handlar om hur vi kan använda konsten som motstånd. Filmen är gjord av Neta Norrmo och hade premiär på Göteborg Film Festival 2015.

 

Initiativtagare och till projektet Arabic Spring är Issa Bands bildare och frontfigur, Kristina Issa. Kristina är från Syrien, men har växt upp i Sverige. Hon kom som 18-åring in på individprogrammet på Musikhögskolan i Göteborg. Hon har skrivit musik till en monologföreställning på Dramatiska Teatern i Stockholm med harpa, fiol och loop-pedal och hon är även involverad i Popkollo.

 

I fyra år har Kristina Issa velat arrangera projektet Arabic Spring:

”Jag gör det eftersom mina föräldrar tog mig till ett land där jag har fått friheten att uttrycka min konst. Därför måste jag ta tillvara på den friheten och använda konsten till något bra för de som inte kan.”

 

 

Press

Nedan hittar du ett par artiklar och en radiointervju om "Arabic Spring":

 

Krig, hopp och glädje på Storan

 

Issa gör motstånd genom musiken

 

Kristina Issas musik nyanserar bilden av Syrien (Kulturnytt)