top of page

Avatared
 

The DJ is dead, the DJ is dancing

Avatared1.JPG

Foto:INSIDEOUT Studios

Dunkande basgång, elektronisk musik, flödande ljus, dansgolv, synkade kroppar och upphöjt DJ-bås. I dansshowen Avatared känns festival- och klubbkänslan igen, förutom när det gäller en lite oroande och på samma gång befriande detalj: DJ:n dansar. 

 

I den konceptuella dansshowen Avatared har DJ:n fått nya liv. Under en timme har två professionella dansare tagit över rollen och blivit DJ:ns avatarer. Avatarerna inleder med att ratta musiken från DJ-båset uppblandat med insprängda koreograferade mikroföreställningar. Delar av dansen är koreograferad att fortplanta sig till publiken på dansgolvet, ett dansgolv som avatarerna så småningom blir ett med. Publiken dras med i rytmen och inbjuds att känna friheten i rörelse och närvaro – get together, get moving, get avatared.

 

Aloun Marchal är en prisbelönt fransk danskonstnär, improvisatör, dansare och koreograf bosatt i Göteborg, som turnerar internationellt. Han har tidigare hyllats för sina egensinniga scenkonstverk Bibi Ha Bibi och SonoR. Idén till konceptet Avatared fick Aloun Marchal under covid-pandemin, då han drömde sig tillbaka till privata fester med hög musik och dans. Han funderade även på den rituella dansen långt tillbaka i historien fram till nutida dans på nattklubbar och rejv. Särskilt intresserade han sig för DJ:n som ett nutida sceniskt fenomen. Det finns något statiskt, nästan auktoritärt, med DJ:ns upphöjda position bakom sitt bås på en klubb eller arena. Hur skulle det se ut om DJ:n själv deltog i festen och dansen? 

 

Avatared är ett flexibelt koncept som kan inleda vilken festival, fest eller workshop som helst.  Avatared har spelat på utomhusfestivaler som Sansusi i Lettland, på offentliga platser som Götaplatsen i Göteborg såväl som i blackbox, på Folkteaterns Lilla Scen. I sitt originaluppförande är den elektroniska musiken specialkomponerad för dansshowen, men musik såväl som dansande avatarer kan anpassas till spelplatsen. Verket kan även ses som ett scenkonstverk som står för sig själv, en show och happening som kickar i gång livsnerven. 


 

Speltid: 50 minuter

Konstnärlig idé, regi och koreografi

Aloun Marchal
Dansare

(2 dansare per show)

Gilda Stillbäck

Mpululu Ntuve

Sebastian Ruiz Bartilsson

Aloun Marchal
Kompositörer:
(en av dessa per show)

Felipe Botero
Platon Buravicky

Andreas Foxx
Kostym 

Linnea Bågander,

Linn Stoss

Make-up artist 

Mpululu Ntuve

Ljusdesign

Effraim Kent

Nelson Lima

Ljud- och ljusteknik

Nelson Lima

Grafisk design, foto

INSIDEOUT Studios

Konstnärliga rådgivare

Soledad Howe

Liza Penkova

Producenter

Javier Umazabal,

Hanna Magdalena Gödl, Vanessa Labanino 

Produktion

Possibilitas & La Vaca Loca

Med stöd av

Göteborgs Stad
Kulturrådet

Performances 2023:

29/4 – International dance day, Götaplatsen, Göteborg

1/7 – Nordic Culture Club, Helsingfors. 

11/8 –  Sansusi festival, Lettland

6–7/10 – Folkteatern, Göteborg

28–29/11 – Dansmässan, Stockholm

TILL STARTSIDA
bottom of page