Foto: Nadim Elazzeh

2016 – året vi flyttade in

 

29 december

Vårt andra verksamma år, 2016, började med flytt. Hyllor, skrivbord och kaffebryggare bars iväg ett par kvarter, från Kulturhuset Oceanen till Karl Johansgatan 29, i Majorna. Det nya luftiga kontoret gav svängrum att jobba alla samtidigt och vi fick även plats med soffa till våra samarbetspartners.

 

Det bästa med flytten var köket, stort nog att fungera som mötesrum. Kaffebrygggarens puttrande har inlett planeringar, konsultationer och produktionsmöten med både etablerade grupper och helt nya konstellationer och projekt. Det är ett privilegium att ta del av de visioner och tankar som artisten, skådespelaren, koreografen, kompositören eller konstnären har haft och det har varit ett lika stort privilegium att följa processen fram till scenen.

 

Folk & Världsmusikgalan i Västerås gav Possibilitas en utvecklande start på våren. Som enskilda personer har vi deltagit i liknande sammanhang tidigare, men tillsammans i ett produktionsbolag var det första gången. Fyra dagar av nätverkade med stödgivare, kulturorganisationer, festivaler och annat branchfolk var viktigt på många sätt. I mötet med andra lärde vi bättre känna vem vi var och vilken bild andra hade av oss.

 

Och så förstås, galans höjdpunkt: när Gränslandet fick ta emot pris i kategorin “Årets Tvärspel”. Ett pris som vi fick den stora äran att ta hand om och placera som en vacker blomma i fönsterkarmen på kontoret. Extra hedrande eftersom “Årets Tvärspel” är ett pris som belönar den typ av gränsöverskridande scenkonst och samarbeten vi vill bredda kulturen med, eller som det stod i juryns motivering: “Mångfald är inte bara ett politiskt korrekt ord i bidragsansökningar. Det finns på riktigt.”

 

Dramaturgiskt hade det varit mer motiverat att få pris i december – som ett kvitto på allt slit vi lade ned resten av året. Den tyngsta produktionsperioden hade vi från sommaren och framåt. Tre av de produktioner som planerades runt köksbordet hade urpremiär under hösten: nyoperan Familjen, dansförställningen Den utstäckta handens gest och flamenco-hiphop föreställningen Syntax. Lägg till det workhopsfestivalen KulturKram och Planeta Festival. Under denna period var det mycket välkommet med en ny medarbetare på kontoret, Jennifer Karlsson, för att hinna med allt.

 

Sammanfattningsvis: 2016 har varit ett slitsamt och vinnande år. Och det har tagit tid att komma i ordning, eftersom mycket varit så nytt. Dagarna innan julledigheten ramade vi in affischerna från de genomförda produktionerna. Vi hängde upp dem ovanför skrivborden och satte oss i soffan för att betrakta vårt verk: en samling scenkonstproduktioner som i sitt konstnärliga uttryck passar lika bra i Västerås, Havanna eller Madrid, som i Majorna – vi hade flyttat in!  

****